Πρόγραμμα Σπουδών

DSCN3089Ακολουθώντας το τρίπτυχο της επιτυχίας μας, Πείρα - Παράδοση - Ποιότητα, η σύσταση της σχολικής μονάδας του γυμνασίου μας έγινε με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας εποχής και τις ανάγκες του σύγχρονου εφήβου:

Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται από έμπειρους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν παιδαγωγική κατάρτιση και που πέρα από την όρεξη και το μεράκι δεν αντιμετωπίζουν το μαθητή σαν απλό δέκτη γνώσεων, αλλά ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα με τις ιδιαίτερες κλίσεις του, τις δεξιότητές του και τα ενδιαφέροντά του.

Επιπλέον, η εξειδίκευση των καθηγητών επιτρέπει την πλήρη και άρτια γνώση και διδασκαλία των μαθημάτων. Πέρα από όσα προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας και τα αντίστοιχα σχολικά εγχειρίδια, προσφέρονται στους μαθητές επιπλέον βοηθητικά εγχειρίδια σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, τα αρχαία ελληνικά, η νεοελληνική γλώσσα και έκθεση, που περιλαμβάνουν αναλυτική θεωρία και ασκήσεις και τα οποία έχουν εκπονηθεί από τον αρμόδιο καθηγητή με βάση την επιστημονική συνέπεια και τη διδακτική του πείρα. Ακόμη, το σχολείο μας επιμένει στην παραγωγή γραπτού λόγου από τους μαθητές στην πλειοψηφία των μαθημάτων, προκειμένου τα παιδιά μας να εξασκήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις λεκτικές τους ικανότητες, δεδομένου ότι στην εποχή της εικόνας που ζούμε είναι πλέον λιγοστά τα λεκτικά και γλωσσικά ερεθίσματα των νέων με αποτέλεσμα να χωλαίνει η γλωσσική τους ικανότητα και να συρρικνώνεται ο λεξιλογικός τους πλούτος.

DSCN5571Οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται είναι τέσσερις: αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά. Η διδασκαλία των αγγλικών είναι υποχρεωτική για όλους, ενώ σαν δεύτερη ξένη γλώσσα ο μαθητής επιλέγει μία από τις δύο παραπάνω. Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας είναι διευρυμένη και το επίπεδο της διδασκαλίας ανταποκρίνεται στην προετοιμασία των μαθητών μας για την απόκτηση των αναγνωρισμένων ξενόγλωσσων πτυχίων. Οι ξένες γλώσσες διδάσκονται σε τμήματα, ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή, το οποίο ορίζεται από τις κατατακτήριες εξετάσεις που πραγματοποιούνται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της σωστής και εξειδικευμένης εκμάθησης των αγγλικών το σχολείο μας διοργανώνει κάθε χρόνο ολιγοήμερη επίσκεψη των μαθητών, με τη συνοδεία καθηγητών, στην Αγγλία όπου παρακολουθούν εντατικά μαθήματα αγγλικών και παράλληλα εφαρμόζουν στην πράξη την ξενόγλωσση επικοινωνία.

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο μάθημα της έκθεσης με τη συχνή εκπόνηση δοκιμίων από τους μαθητές και τη μελέτη αντίστοιχου εκθεσιολογίου που ενισχύει τη γλωσσική τους κατάρτιση και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό τους. 

Τέλος, σε ένα πλήθος μαθημάτων οι μαθητές εκπονούν «σχέδια εργασίας», τα λεγόμενα projects, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή, με κύριο σκοπό την καλλιέργεια της ερευνητικής διάθεσης, της ομαδικότητας και του πνεύματος της συνεργασίας.

 

Α. ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΠΤΙΚΟ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ


«Εργαζόμαστε με μεράκι και χαρά στο εργαστήριο της πληροφορικής»

Η «Παιδαγωγική Πρωτοπορία» στηρίζοντας τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στο χώρο του σχολείου έχει εντάξει στο πλαίσιο της σχολικής ζωής μια σειρά από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα που ελκύουν το ενδιαφέρον του μαθητή και κάνουν δημιουργική και ευχάριστη τη διαδικασία της μάθησης.
Η διδασκαλία της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας ολοκληρώνεται σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικών σπουδών, ενώ το σχολείο μας διαθέτει επίσης αίθουσα υπολογιστών, όπου κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να εργάζεται στο δικό του υπολογιστή εφαρμόζοντας στην πράξη όλα όσα μαθαίνει στο μάθημα της πληροφορικής .
Επίσης, αρκετά μαθήματα διδάσκονται με τη βοήθεια ενός διαδραστικού πίνακα (smartboard), ενώ συχνή είναι και η χρήση βιντεοπροβολέα για την προβολή εκπαιδευτικού υλικού (ταινιών, σχετικών videos, slights, εικόνων κτλ.) μέσα στη σχολική αίθουσα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

 

Β. ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ – ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ


«Το απόγευμα μελετάμε τα μαθήματα της επόμενης μέρας»

Πρωτοπορώντας ακόμη μια φορά, το σχολείο μας προσφέρει στους μαθητές του τη δυνατότητα απογευματινής μελέτης που πραγματοποιείται μετά το πέρας του ωρολόγιου προγράμματος μαθημάτων και κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά μελετούν τα μαθήματα που έχουν για την επόμενη μέρα με την επίβλεψη και την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών. 
Ταυτόχρονα πραγματοποιείται ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, τα αρχαία ελληνικά, η φυσική και η χημεία, προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν πιο αποτελεσματικά μαθήματα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας ή απλά να κάνουν μια επανάληψη όλων όσων έχουν διδαχτεί.